21 Temmuz 2012 Cumartesi

PATLICAN KEBAP VE RAMAZANIN İLK İFTARI YENGEMİN LEZZETLİ YEMEKLERİYLE


Son bir kaç yıldır olduğu gibi ramazanın ilk akşamı bir eksikle (kız kardeşim) 16 kişi, dayımlardaydık. Biri oğlanlara biri büyüklere olak üzere iki masa hazırlamıştı, Serda Yengemin ellerine sağlık. Ancak tüm detayları çekmedim, tatlılar, kahveler... Niye mi? Sevimli köpekçikleri (Oğul) yüzünden kendisi neredeyse abartmıyorum yeni doğmuş bir buzağı kadar :) Neyse sanırım bu kadarı da gözleri şenlendirmeye yeter. 

Menüde neler vardı?
Tavuk çorbası
Patlıcan kebap
Patates püreli köfte
Pilav
Su böreği
Salata
Cacık
Kalbura bastı tatlısı
Lokma tatlısı



PATLICAN KEBAP
Malzemeler: 20 kişilik
2 kilo patlıcan
2,5 kilo dana kuşbaşı
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı salça
2 adet soğan
10 adet sivri biber
4 adet orta boy domates
2 diş sarımsak
Tuz
Sıvıyağ (patlıcanları kızartmak için)

Yapılışı:
Patlıcanları yıkayıp alacalı soyuyoruz. Uzunlamasına dörde bölüp, küp küp doğruyoruz. Acısının çıkması için tuzlu suda yarım saat kadar bekletiyoruz. Patlıcanların suyunu sıkıp kağıt havluyla kuruluyoruz. Bir tavada sıvı yağı kızdırıp patlıcanlarımızı kızartıyoruz.

Düdüklü tencereye rendelediğimiz soğanlarımızı, küçük küçük doğradığımız 4 adet sivri biberimizi, kuş başı etlerimizi, tereyağ ve salçamızı koyuyoruz. Etlerimizin üzerini bir parmak kadar geçecek kadar su ekleyip düdüklü tenceremiz öttükten sonra 30-35 dakika kadar pişiriyoruz.

Büyük bir tepsiye önce patlıcanlarımızı diziyoruz, üstüne güzelce pişmiş etlerimizi yayıyoruz, soyup küp küp doğradığımız domateslerimizi ve minik minik doğradığımız biberlerimizi tepsinin en üstüne yayıyoruz. Aralara minik doğradığımız sarımsaklarımızı serpiştiriyoruz. Etimizin suyundan biraz üzerine gezdiriyoruz (sakın etin suyunun tamamını koymayın), ocakta bir iki dakika kaynatıp, tepsimizin üzerini alüminyum folya ile kapatıyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 20 dakika pişiriyoruz. Afiyet olsun.


5 yorum:

  1. HEPSİ SÜPER GÖRÜNÜYOR. Hele patlıcan kebap muhteşem. Yapanın ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Ramazan'ın en güzel yanlarından biri de bu herhalde. Kalabalık sofralar kuruluyor ve belki de nicedir göremediklerimizle aynı sofralara oturuyoruz. Yengeniz gerçekten çok özenmiş, harika sofralar kurmuş. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  3. selamlar canım,güzel tarifin için çok teşekkürler,ellerine sağlık..tariifn şimdi burda http://gelibolu17-midedenkalbe.blogspot.com/2012/07/patlcanl-kebap.html yayında gene beklerim,hayırlı ramazanlar...

    YanıtlaSil
  4. Ohooo şu yemeğe bak yaaa hakketen yemede yanında yat :) reflümden dolayı yiyemiyorum zaten anca yanında yatarım bu yemeğin :(

    YanıtlaSil