19 Nisan 2012 Perşembe

RUMELİ (SELANİK) USULÜ KUZU KAPAMA

Dedem mübadele sonucu Selanik'ten gelmiş, babam halalarım daha doğrusu bütün akrabalarım, Selanik mübadili olmakla gurur duyar. Eh tabiki bende:) Ama hep bir özlemde vardır içlerinde oraları hiç görmemiş yaşamamış olsalarda. Sanki görmüş gibi anlatırlar oradaki küçük ama yemyeşil şirin köylerini. Sanırım onlardaki bu (bende dahil) özlem oradan gelmek zorunda kalan dedelerinin, babalarının, akrabalarının içlerinde yaşadıkları ve anlattıkları özlemden kaynaklanıyor. Oralara ait yemeklerde, hatıralarda giderilmeye çalışılıyor özlemler.  Şimdi dedemin memleketinden bir yemek sizlere, lokum gibi bir et ve mis kokulu bir pilav...

Malzemeler:
2 kilo kuzu eti
3 su bardağı pirinç
3 su bardağı et suyu
1,5 su bardağı su
3 yemek kaşığı tereyağ
10-15 yaprak taze nane
Tuz

Yapılışı: Kuzu etimizi kendi suyuyla kısık ateşte 30 dakika kadar sarartıp, 5-6 bardak kaynar su ve bir miktar tuz ekleyip bir saat kadar pişiriyoruz. 3 su bardağı pirinçimizi güzelce yıkayıp süzüyoruz. Süzülen pirinçlerimizi erittiğimiz tereyağımızla normal pilavda olduğu gibi kavurup, kaynar et suyumuzu, kaynar suyumuzu, tuzumuzu (et suyunda da tuz olduğu için çok tuz katmayın) ve ince ince kestiğimiz taze nanelerimizi ekliyoruz. Pilavımızı 5 dakika kadar kaynatıp altını kapatıyoruz ve fırına vereceğimiz tepsiye döküyoruz. Yani pilavımızı tamamen pişirmiyoruz sulu bırakıyoruz, çünkü fırında da pişecek. Pilavımızın üzerine kuzu etlerimizi diziyoruz. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında etlerimiz kızarana kadar yaklaşık 30 dakika pişiriyoruz. Afiyet olsun.