24 Şubat 2013 Pazar

EKMEK HAMURUNDAN HAŞAŞLI ÇÖREK


Hamur mayalamaya vaktiniz yoksa fırından alacağınız hazır ekmek hamuruyla yapabileceğiniz lezzetli bir tarif.
Ayten Yenge'nin ellerine sağlık.

Malzemeler:
2 ekmek hamuru (fırından alınmış)
1 su bardağı sıvıyağ
1/2 su bardağı çekilmiş haşhaş
1 su bardağı kırılmış ceviz

Üzeri için:
Yumurta sarısı
3 yemek kaşığı sıvıyağ

Yapılışı: Fırından aldığımız ekmek hamurlarını yağladığımız bir tepsiye koyup, biraz kabarmasını bekliyoruz.

Bir kasede sıvıyağ ve haşaşı karıştırıp macun haline getiriyoruz.

El mayası gelen hamurumuzu 6 eşit bezeye ayırıp, her bir bezeyi ellerimizi yağlayıp incecik olacak şekilde ellerimizle açıyoruz. Açtığımız hamura haşaşlı macundan sürüp üzerine ceviz serpiyoruz.

Sonra hamurumuzu 4 parmak genişliğinde uzunlamasına kesiyoruz. Sonra da bu şeritleri ortalamasına ikiye kesiyoruz. Bu şeritlerden 3’er tane üst üste koyup buruyoruz.

Yağladığımız fırın tepsisine burduğumuz parçayı tepsinin boyunca uzatarak yerleştiriyoruz.
Her bir bezeyi aynı şekilde yaparak yana yana sıkı bir şekilde koyarak dolduruyoruz.

Sıvıyağ ile yumurtayı karıştırıp hamurlarımızın üzerlerine sürüyoruz. Ve 10-15 dakika kadar tepside bu şekilde mayalanması için bekliyoruz.

Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.

Fırından çıkarınca üzerine nemli bez koyarak yumaşamasını bekliyoruz. Ardından dilimleyip servis yapıyoruz. Afiyet olsun.