9 Mart 2012 Cuma

PATATES PÜRELİ ET SOTE VE YENGEMİN SOFRASI

Bu gün okuldan sonra koştura koştura yengeme gittim, annanem, teyzem, annemler de oradaydı.  Okulda öğle arasında doğru dürüst birşey yemedim ki herşeyden tadabileyim diye (görmesemde yengemin güzel bir masa hazırlayacağına emindim ki öyle olmuş yine). Ben gittiğimde sofra çoktan toplanmıştı. Ama olsun herşey çok lezzetliydi. Fotoğrafları benim için kız kardeşim çekmiş.  Yengemin ellerine sağlık...


Malzemeler
Et sote için:
1 kilo küp küp doğranmış dana eti
3 yemek kaşığı sıvıyağ
4 adet yeşil sivri biber (ince kıyılmış)
3 adet orta boy domates
Tuz ve pulbiber

Patates püresi için:
6 adet orta boy patates
1,5 su bardağı süt
2 yemek kaşığı dolu dolu tereyağ
1 su bardağı kaşar peyniri
Tuz

Yapılışı:
Eti yıkayıp suyunun süzülmesini sağlıyoruz. Derin bir tavaya sıvıyağı koyup eti ekliyoruz. Et bıraktığı suyunu çekene kadar önce yüksek ateşte daha sonra da orta ateşte karıştırarak kavuruyoruz ve suyunu çeken eti bir kaba alıyoruz.

Aynı tavaya biberleri ekleyip, biberler yumuşayıncaya kadar karıştırıyoruz. Biberlere etlerimizi ekliyoruz. İki üç kez daha karıştırdıktan sonra küp küp doğranmış domatesleri de ekleyip, tavanın kapağını kapatıp doğranmış domatesler suyunu çekene kadar pişiriyoruz.

Patatesler normalden biraz daha fazla haşlıyoruz, daha kolay ezilebilmesi için. Patateslerin kabukları soyuyor, bir kaba alarak sıcak sıcak eziyoruz. Tereyağ, süt ve kaşarı da katıp bir blender yardımıyla pürüzsüz bir kıvama getiriyoruz ve servis kabına alıyoruz.

En son patates püremizin orta kısmına et sotemizi koyuyoruz ve sıcak olarak servis ediyoruz. Afiyet olsun…