15 Aralık 2012 Cumartesi

PEYNİRLİ GÜL BÖREĞİ VE ANNEMİN MASASI

 
Görüntüler annemin aile günü sofrasından. O gün bu sofra o kadar çok kişiyi ağırladıki gündüz ayrı akşam ayrı, boşuna demiyorlar herkes bereketiyle gelir diye. Toplamda ev halkınıda sayarsam 29,5 kişiydik. İnsanın buçuğu olmaz ama ben ailemizin en ufak ferdi 9 aylık Zülalciği buçuk sayıyorum. Oda  ailemizin diğer fertleri (özellikle annesi ve ben) gibi yemek yemeyi çok seviyor.
 
Gelelim menüde neler vardıya;
Kavurmalı pilav
Çiğköfte (babamdan)
Peynirli börek
Pançar kavurması
Salata
Mor kelemli yoğurtlu salata
Marmelatlı kurabiye
Tatlı
Aşure (Zülal'in annesinden yani kuzenimden)
 
Bu tarif pasta börek yapmaya yeni başlayanlar için, çıtır çıtır hafif bir börek.
 
Malzemeler: (24 adet için)
6 adet yufka
300 gr. rendelenmiş beyaz peynir
200gr rendelenmiş kaşar peyniri
3/4 su bardağı süt
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı su
Tuz
 
Üzeri için:
1 adet yumurta sarısı
Çörekotu
 
Hazırlanışı: Bir kabın içerisine rendelenmiş beyaz peyniri, kaşar peynirini ve bir miktar da tuz  koyup harmanlıyoruz. Peynir tuzluysa koymayabilirsinizde.
 
Ayrı bir kapta da süt, zeytinyağı ve suyu karıştırıyoruz.
 
6 yufkayı üst üste koyup, dört eşit parçaya kesiyoruz (24 üçgen parça elde edeceğiz). Herbir üçgen yufkamıza fırça ile sıvı karışımdan sürüyoruz.
 
Yufkanın geniş kısmına peynirli içten koyup, yufkayı sigara böreği sarar gibi rulo şeklinde sarıyoruz fakat yanlarını kıvırmıyoruz. Sarma işlemini bitirince ruloyu kendi etrafında dolayıp ve uç kısmını alt tarafa sıkıştırıyoruz. Tüm yufkalar için aynı işlem yapıyoruz.
 
Tepsiye yerleştirdiğimiz böreklerimizin üzerine yumurta sarısını sürüp üzerine çörekotu serpiyoruz. 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişiriyor, soğumadan servis ediyoruz. Afiyet olsun.
 
Kuzenden gelen aşure