19 Mart 2012 Pazartesi

HAŞAŞLI YEŞİL MERCİMEKLİ BÖREK

Okuldaki çay saati için yaptım bu böreği ve yayınlamayı düşünmüyordum çünkü benim damak zevkime çok fazla hitap etmedi ama herkes çok beğendi ve tarifini isteyen arkadaşlar oldu. Emri hocamız hatta adım adım yazıyorsun ve getiyorsun tarifi dedi. Hazır ona yazmışken tarifi burada da yayınlayayım dedim. Herkes herşeyi sevecek değil ya demi ama:)

Malzemeler:
6 yufka
Yarım kase çekilmiş haşahaş
Yarım kase sıvıyağ
1 kase mercimek
4 yemek kaşığı sıvıyağ (mercimekli iç için)
2 adet kuru soğan
200 gr kıyma
1yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
Yarım demet maydonoz 
Tuz

Yapılışı: Mercimekleri yıkıyoruz, Yumuşayana kadar haşlıyoruz.  Kuru  soğanları soyup yemeklik doğruyor ve orta boy bir tencere ye yağı ve soğanları alıp, soğanlar pembeleşene kadar kavruyoruz. Kıymayı ilave ediyoruz biraz suyunu çekince salçayı ekliyoruz. Haşlanmış mercimekleri de ilave edip  karıştırıyoruz. Kısık ateşte 10 dakika piştikten sonra tuzu, karabiberi, pulbiberi ve ince ince doğradığımız maydonozları katıp karıştırıyor ve ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz.

Bir kasede haşhaşımızı yağla karıştırıtırıyoruz. Bir yufkayı tezgaha yayıyoruz, fırça yardımıyla haşhaşlı karışımdan sürüyoruz. Üstüne ikinci yufkayı serip aynı işlem tekrarlıyoruz.

Yufkamızı bıçakla sekiz eşit parçaya bölüp mercimekli içten kaşıkla bir ucuna koyuyor ve sigara böreği şeklinde sarıyoruz, şekildeki gibi.  Kalan yufkalara da aynı işlemleri tekrarlıyoruz. Böreklerimizi yağlı kağıt serdiğimiz tepsimize diziyoruz ve kalan haşhaşlı karışımdan fırçayla böreklerin üzerine sürüyoruz kızgın fırında 180 derece de 35-40 dakika pişiriyoruz. Afiyet olsun.

Orjinal tarif için Lezize tıklayın