10 Mart 2012 Cumartesi

PROFİTEROL

Hamuru için:
1,5 su bardağı su
100 gr. margarin (Ben tereyağ kullandım) 
1 su bardağı un
5 adet (Orta boy) yumurta
Yarım çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı şeker

İç krema için:
2,5 su bardağı süt
2 çay bardağı şeker
1 çay bardağı un
2 tatlı kaşığı nişasta
1 paket vanilya
1 yumurta sarısı

Üzerine: Dr. Oetker Çikolata Sosu ve 2,5 su bardağı süt


Profiterol Hamurunun Yapılışı:
* Tencereye suyu koyup ve kaynatıyoruz.

* Su kaynayınca tereyağı ekleyip eritiyoruz.

* Tereyağ eriyince un, tuz ve şekeri ekleyip, çırpma teliyle hızlıca karıştırıyoruz. Sulu bir hamur kıvamında olan karışım kaynayınca altını kapatıyoruz. 10-15 dk. ılınması için bekliyoruz.

* Karışım ılınınca yumurtaları TEKER TEKER ekleyip, her bir yumurtayı ekledikten sonra mikser ile iyice çırpıyoruz. Yumurta karışıma iyice karıştığında diğer yumurtayı ekleyerek işlemi tekrarlıyoruz.

* Karışımı buzdolabına kaldırarak yaklaşık 1 saat bekletiyoruz.

* Tepsimizi hafifçe yağlayıp, karışımdan bir çay kaşığı alarak, ikinci çay kaşığı ile itmek suretiyle, kabarma payı olması gerektiği için, 2cm. aralıklarla diziyoruz. Ben büyük toplar elde etmek için kaşığı dolu dolu aldım.

* Önceden 200 derece ile ısıtılmış fırına koyuyoruz.

* 20 dk. 200 derecede pişiriyor, daha sonra ısıyı 150 dereceye düşürerek 20 dk. daha pişiriyoruz. Fırını kapatıp, fırının kapağını açmadan içinde 10-15 dk. daha bekletiyoruz. Ben yumuşaması için bir gün önceden hazırladım topları.

* Soğuyunca hazırladığımız kremayı ister sıkma tüpüne doldurup hamur topunun yanından veya altından, tüpün ucunu batırıp içine kremayı sıkıyoruz.  Ya da benim yaptığım gibi (tembel işi) yandan keserek bir kaşık yardımıyla kremayı dolduruyoruz.

*1 Paket hazır çikolata sosunu 2,5 su bardağı süt ile pişiriyor, çikolata sosu ılınınca hamurların üzerine gezdiriyoruz.

İç Kremanın Yapılışı: Vanilya hariç tüm malzemeleri karıştırın ve orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlayınca altını kapatın ve vanilyayı ekleyin. Sürekli karıştırarak yada mikser ile çırparak soğutun.

Tarifi Hünerli Bayanlar'dan aldım. Ben bir kaç küçük değişiklik yaptım, fırınımın ayarlarına ve damak zevkimize göre ama tarifi adım adım uygulayın sonuç mükemmel...

Bu tarifimi 73.Hafta Porselen Demlik  Çay Saati Etkinliğine ev sahipliği yapan gelibolu17-midedenkalbe' ye gönderiyorum kolaylıklar diliyorum.

6 yorum:

  1. Bayılırım ellerine saglık;-)

    YanıtlaSil
  2. bir gün bende yapicam insallah...

    bir tabak !! alabilirmiyim acaba ?? :-))

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık.En çok sevdiğim hayır diyemiyeceğim tatlı harika olmuş.

    YanıtlaSil
  4. çok severim ama bir türlü kendime güvenipte yapamam bu tarifi canım,o yüzden benim için tarifin pek kıymetli,elleirne sağlık,şimdi http://gelibolu17-midedenkalbe.blogspot.com/2012/03/profiterol.html yayında,gene beklerim,selamlar :)

    YanıtlaSil
  5. Ilk firsatta ben de denemek istiyorum, ellerinize saglik. Berlin`den sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim, karadenizden de berline selamlar:)

      Sil