7 Ocak 2013 Pazartesi

BEYAZ LAHANA DOLMASI

 
B, C ve E vitaminleri ile potasyum, kalsiyum, kükürt, demir, bakır ve magnezyum gibi mineraller açısından zengin bir besin olan lahana, kanser hücrelerinin çoğalmasını engelleyen kimyasal bir madde içerir. Bol miktarda arsenik, kükürt ve vitaminleri ile kanı temizleyip cildi güzelleştirdiğini, bol idrar söktürdüğünü, vücuttaki suyu ve zehirli maddeleri idrarla dışarı attığını bildiriyor. Beyaz, kırmızı ve kara lahana gibi türleri vardır.
 
Uzmanlar, sadece lahana çeşitlerinde bulunan U vitamininin, mide ve bağırsakların iç yüzeyini koruduğunu, oralardaki yaraların iyileşmesini sağladığını da vurgulayarak, bu sebzenin, yaşlanmayı önleyici ve kalp krizine karşı koruyan bir mineral kabul edilen selenyumun kaynağı olduğunu hatırlatıyor.
 
Vücut direncini arttırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Mikrop öldürücüdür.
 
Beyaz lahananın faydaları saymakla bitmez en iyiyisi biz şimdi gelelim tarifimize;

Malzemeler:
Orta boy sarmalık beyaz lahana
2 bardak kadar pirinç
1,5 çay bardağı sıvıyağ
2 adet orta boy kuru soğan

1/2 çay bardağı sıcak su
1 yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı nane
1,5 çay kaşığı pulbiber
1 çay kaşığı karabiber
Tuz


Sosu için:
1 ve 2/3 su bardağı kaynar su
2 yemek kaşığı sıvıyağ
Tuz
 
Yapılışı: Lahanalarımızı haşlamak için büyük bir tencereye su doldurup ve ocağa koyalım, diğer taraftan dikkatli bir şekilde yırtmadan lahanamızın yapraklarını ayıralım ve yıkayıp kaynayan suya kısım kısım sığacak şekilde alalım ve çok sert kalmayacak çokta yumuşamayacak şekilde orta derecede haşlayıp süzülmeye bırakalım.

Bir yandan da harcımızı hazırlamak için yağı bir tencereye alıp yemeklik doğradığımız soğanlarımızı ilave edip hafif pembeleşene kadar kavuralım, ardından salçayı ekleyip onuda biraz kavurup pirincimizi ekliyoruz. Pirinçi ilave ettikten sonra da iki üç dakika daha kavurmaya devam edelim. Yarım çay bardağı kadar kaynar suyu pirincimize ekleyip kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim. En son ocaktan aldıktan sonra tuz ve baharatlarını ekleyip iyice karıştıralım. Ilımaya bırakalım.
 
Gelelim en zor kısmına yani sarma işlemine:) Lahana yapraklarının sert damarlı kısımlarını bir bıçakla kesiyoruz. Hazırladığımız içimizi yaprağımıza koyup arzuya göre uzun veya küçük olarak sarıyoruz. Sardığımız dolmalarımızı tencereye diziyoruz. Üzerine dökmek için kaynar su, tuz ve sıvıyağı bir kapta karıştırıyoruz. Bu  karışımı dolmalarımızın üzerine dökerek kısık ateştesuyunu çekene kadar pişiriyoruz. Ilık yada soğuk olarak servis ediyoruz. Afiyet olsun.