17 Şubat 2013 Pazar

YARMALI KARALAHANA DOLMASI

Karadenizli olmaktan gurur duyarız. Denemenizi ısrarla tavsiye ederim.

Malzemeler:
1 kilo karalahana
1 kase buğday yarması
2 orta boy soğan
2/3 çay barağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı karabiber
2 tatlı kaşığı nane
3 litre kaynar su (lahanayı haşlamak için)
1 su bardağı kaynar su (pirinçli iç için)
1 ve 1/4 su bardağı kaynar su (dolmayı pişirmek için)

Dolmanın üstü için; Sarımsaklı yoğurt ve tavada kızdırılmış tereyağ

Yapılışı: Önce kaynar suda yıkadığımız lahanaları haşlayıp bir kenara alıyoruz. Yarmayı bol suyla yıkayıp bir kaba alıyoruz.
 
Soğanları ufak ufak yemeklik doğruyoruz ve 2/3 çay bardağı sıvıyağ da güzelce kavurduktan sonra yarmalarımızı ekleyip 1 dakika kadar da yarmalarımızı kavuruyoruz. Ardından 1 su bardağı kaynar suyu ekleyip ilk önce yüksek ateşte, kaynamaya başladıktan sonra da kısık ateşte 10 dakika kadar pişiriyoruz. Ocağımızın altını kapattıktan sonra tenceremize karabiber, nane, pulbiber ve tuzu ekleyip iyice karıştırıyoruz.
 
Haşladığımız lahanaları büyükse ikiye bölerek, küçükse bütün olarak elimize alıyoruz. Yarmalı içimizden 1 yemek kaşığı alıp yaprağın ortasına koyuyoruz, iki yanlardan kıvırarak sarıp rulo yapıyoruz ve tencereye diziyoruz. Bu işleme yapraklar bitene kadar devam ediyoruz.
 
Dolmalarımızı dizdikten sonra üzerine biraz tuz ve sıvıyağ gezdirip 1,25 sıcak suyu da koyup, lahanaların üzerine bir tabak kapatıyoruz. 30 dakika kadar kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz.
 
Üzerine sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış tereyağ dökerek servis yapıyoruz. Afiyet olsun.