3 Ağustos 2013 Cumartesi

SUSAMLI KURABİYE ve HAYIRLI KANDİLLER

 

 
Uzun bir aradan sonra merhaba, umarım bir daha bu kadar süre ara vermek zorunda kalmam. Sizlere güzel, uzun süre bayatlamayan bir kurabiye tarifi...
 
Malzemeler:
1 paket tereyağı (250 gr)
1 adet yumurta (Sarısı içine, akı dışına)
1 çay bardağı pudraşekeri
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
4-5 su bardağı un (200 ml bardak)
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı susam
Yapılışı: İlk önce kurabiyemize lezzet verecek olan susamlarımızı 2- 3 dakika kadar teflon tava da sürekli karıştırarak kavuruyoruz. Başından ayrılmıyoruz ki yanmasınlar. Ocağın altını kapatıp susamlarımızı soğuması için cam bir tabağa alıyoruz. (MutfakSırları'ndan öğrenmiştim)
 
Oda ısısındaki tereyağını, sıvıyağı ve pudraşekerini hamur yoğurma kabına alıp 3-4 dakika kadar yoğuruyoruz.
 
Hamurumuza sütü, yumurtayı, unu, kabartma tozunu ve vanilyayı ekleyip hamur ele yapışmayacak hale gelinceye kadar yoğuruyoruz. Bardağın boyutuna göre un miktarı değişeceği için son bardağı yavaş yavaş ekliyoruz. Gerekirse un takviyesi yapılabilir.
 
Hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartarak simit şeklinde şekil verip önce yumurta akına sonra kavurduğumuz susama buluyoruz.
 

Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine 2'şer cm aralıklarla yerleştiriyoruz.
 
180 derecede önceden ısıtılmış fırında üzerleri pembeleşene kadar yaklaşık 20-25 dakika pişiriyoruz. Afiyet olsun.